De ce ești/este mai isteț să citești digital

Se împlinesc curînd 20 de ani de cînd citesc majoritar digital și  nici măcar odată nu am privit înapoi decît poate cu amuzament…


Primul meu ereader, Palm V (septembrie 1999).

Cititorii avizați (CA) au renunțat complet sau parțial la cititul cuvîntului scris de pe hîrtie și treptat modul de lectură digital a devenit norma pentru tot mai mulți dintre contemporanii noștri. 

Iată cîteva facilități, de acum banale, de care se bucură CA.

Sincronizarea în Cloud – Dacă ai un smartphone, o tabletă sau un ereader și citești adesea aceeași carte pe dispozitive diferite, sincronizarea în Cloud simplifică mult lucrurile. Multe softuri de citit rețin care a fost ultima pagină citită și se asigură că vei relua lectura exact de unde ai lăsat-o pe tabletă, cînd te-ai culcat, a doua zi dimineața, în metro, cînd reiei lectura de această dată pe smartphone.


Semne de carte și adnotări – Scrierea propriilor note sau sublinierile și adnotările se fac ridicol de simplu, și orice însemnare personală este, de asemenea, sincronizată în Cloud, astfel că orice schimbare te va urma, indiferent de dispozitiv, funcție minunată și de mare ajutor. Nu mai vorbim că ecartea nu este … mîzgîlită!

Cuprinsul, Table of Contents, îi oferă imediat cititorului o idee despre structura cărții respective și de aici  accesul rapid spre părțile care îl interesează. Nu este necesar ca romanele să aibă un Cuprins dar pentru cărți digitale complexe (cum ar fi cele de bucate, manuale, ghiduri, dicționare etc) un cuprins bine conceput va îmbunătăți enorm experiența de citire, viteza accesului la informația căutată, accesibilitatea, în moduri pe care o carte tipărită nu o poate face.

Dicționare și traduceri integrate, ajutoare minunate cînd citim în limbi străine, cînd învățăm sau atunci cînd uneori ne scapă toate sensurile unui cuvînt în limba maternă. Iar Wikipedia și Google sînt mereu aici, prezente la datorie.

Fonturi – Dacă ai o deficiență de vedere poți ajusta fontul folosit în carte foarte simplu, cum la fel de simplu poți alege alinierea textului în pagină sau distanța dintre rînduri. O funcție dragă mie este night mode, modul de lectură de noapte, adică pagina închisă la culoare, literele albe.

Am împrumutat o mulțime de cărți de hîrtie de-a lungul anilor prietenilor și extrem de puține mi s-au înapoiat – de aceea ajunsesem să le dăruiesc direct, scăpam de-o grijă…  Acum această plăcere este și gratis, o carte din domeniul public* poate să fie dăruită de mii de ori, nu pleacă din biblioteca ta iar prietenul o are și el de dăruit etc. Dacă însă nu-i din domeniul public o poți doar împrumuta și de aceea Amazon, Barnes și Noble și alții au dezvoltat programe care îți permit să împrumuți o carte digitală unui prieten, o singură dată, timp de până la două săptămâni după care cartea îți este înapoiată automat.
De asemenea și bibliotecile publice din multe părți ale Lumii au început să împrumute cititorilor cărți digitale. Au apărut și servicii ce pun în legătură cititorii care nu se cunosc unul pe altul în viața reală – Lendle și Book Lending sunt două dintre cele mai populare.
(*Despre cărțile aflate în domeniul public, copyright și toate cele legate de acest aspect important în alt articol.)


Acum 15 sau 20 de ani entuziaștii dezvoltaseră soluții cu ajutorul cărora se putea citi 
practic de pe orice dispozitiv electronic ce avea ecran, 
de exemplu de pe orice telefon ce știa Java sau, ca aici, de pe GameBoy.

Un aspect al cărților digitale   care îmi place foarte mult este să pot cumpăra un titlu în orice moment. Mi s-a întîmplat să termin o carte tare în tren, pe vapor sau pe plajă și cum doream să citesc și alte cărți ale autorului sau următoare/a/le din serie nu a fost nici o problemă ca în cîteva minute să am volumele pe ereader.
Tot așa am cîțiva autori ale căror cărți le cumpăr imediat cum apar, sînt în precomandă în contul meu și în primele minute ale zilei lansării automat, cartea respectivă îmi intră în bibliotecă.

X-Ray – Pentru uituci sau pentru cei care, cum fac eu cîteodată, lasă o carte pentru altele și se întorc la cea începută după un timp, Amazon a creat funcția X-Ray prin care oferă o listă, accesibilă de pe orice pagină, a tuturor personajelor principale și secundare din orice carte dată, locurile unde se desfășoară acțiunea, obiecte, artefacte, de câte ori apar acestea etc. 

Cărțile digitale nu sînt scumpe iar viitorul se pare că este un abonament lunar, ieftin, care îți oferă acces liber la o bibliotecă cu un fond de carte de cîteva milioane de cărți. Kindle Unlimited, de ce nu?

Un ebook reader poluează cam cît poluează producerea a 45 de cărți. Să zicem că îl folosești doi ani, suficient ca să salvezi de la tăiere mai mulți copaci, ba și mai mulți dacă citești periodicele, ziare și reviste, tot digital …
Și încă una, poți citi orice, oriunde, fără teamă că vei fi judecat după… copertă.

Dacă aveți comentarii, vă rog să nu ezitați.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s