Copy, right…

Acesta este un subiect delicat, seamănă cumva cu discuțiile despre deranjamentele stomacale – am ocolit în ultimul moment să fac comparația cu sexul.
Problema mare este că o parte din cei interesați, pe bani, vor să se păstreze status quo-ul, adică legea cutumă din secolul trecut, „viața autorului + 70 de ani”. Așa este în toate țările civilizate, cu excepția Canadei și Australiei unde se aplică „+50 ani”.
Pentru România, la fel precum în toate țările fost socialiste, legea aceasta favorizează nedrept scriitorii comparativ cu confrații lor din celelalte țări. Autorii, în economia de piață, nu au primit lunar salariu de la stat, prime și bonificații, locuințe gratis, vacanțe, pentru ei, familia, urmașii etc, de luni sau ani all inclusive în stațiunile Uniunii scriitorilor situate în cele mai pitorești locuri, la munte și la mare.
De aceea cred că ar fi just să se modifice legea de protecție a drepturilor de autor pentru operele publicate în perioada 1949 – 1989.

Scriitori în excursie de studiu la Kiev
Fotografie a diplomatului şi scriitorului român Ion Brad (n. 8 XI 1929, Pănade, Alba) împreună cu scriitorul român Vladimir Colin (n. 1 V 1921, Bucureşti – d. 6 XII 1991, Bucureşti), cu scriitorul, publicistul şi producătorul de film Mircea Sântimbreanu (n. 7 I 1926, Băiţa – d. 19 VIII 1999) şi cu scriitorul şi criticul literar Ion Hobana (n. 25 I 1931, Sânnicolaul Mare, Judeţul Timiş).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s